Om foreningen

Brøndbyernes Haveby afd. 4, er en forening med 104 haver, der blev stiftet den 8. december 1966. Opstarten skete i et samarbejde mellem Kolonihaveforbundet af Danmark og det, der dengang blev kaldt Statens Jordbrugsudvalg. 

Her er både fri- og fællesarealer, her er både mark og skov, her er dådyr og harer helt ind i haverne, alt sammen med både togbane og motorvej i baggrunden. Vi er en lille grøn oase, kun 20 minutter fra København. Det er ganske fascinerende at være en del af dette eldorado for både krop og sjæl.

Kolonihaveforbundets retningslinjer danner grundlag for foreningens vedtægter og øvrige love. Det er foreningens bestyrelse der skal sørge for, at lovene bliver overholdt, men med en pragmatisk og imødekommende tilgang, så haveforeningen fremstår som et fristed for beboerne, med afslapning, hygge og et sted jorden kan dyrkes med smukke prydplanter og årstidens afgrøder. 

At være en del af en forening og det forpligtende fællesskab der følger, kræver at man reelt har lyst til at deltage. Deltage i generalforsamlinger, deltage i sammenkomster arrangeret af foreningen og måske deltage i hverdagen gennem forskellige, mindre udvalgsarbejder, til gavn og glæde for foreningen og dermed hinanden. Deltage skal man også i fx afdelingens fællesarbejde, hvor alle beboere er med til at holde foreningens fællesarealer og fælleshus og hvor kravet om fremmøde er 2 x 3 timer i sæsonen. Fællesarbejdet har også som mål, at skabe sociale relationer, et socialt sammenhold og at give mulighed for, at lære sine naboer og genboer at kende. 

At være en del af et fællesskab udløser også, at der er et sæt vedtægter og ordensregler der skal overholdes. Heldigvis ikke svært at efterkomme her, da foreningens love og regler er meget enkle. De er naturligvis allerede udleveret til alle nuværende beboere og de bliver naturligvis også udleveret til alle ny-indflyttere.

Et kolonihavehus i foreningen er hverken et parcelhus eller et sommerhus. Derfor er der helt separate regler og love for størrelse af bebyggelse og ophold, nøje beskrevet (og dermed også reguleret) i den til enhver tid gældende kommunale lokalplan for vores område. Og lokalplanen er derfor vores fælles bibel, på godt og ondt.

Foreningens hverdag og økonomi varetages i øvrigt i dagligdagen af en medlemsvalgt bestyrelse på 5 medlemmer og op til 2 suppleanter, valgt på foreningens årlige generalforsamling.

Bestyrelsen

Sarah List

Kasserer

Simone Dehli

Medlem

Omar Khyat

Medlem

Mathias Falkerslev

Medlem

Michael Darell

Suppleant

Vakant

Suppleant

Hvad er byggeudvalgets kompetencer og ansvar

Alt byggeri, som udvalget har udstedt tilladelse til eller godkendt, bliver fotodokumenteret. Foto af grund og bygninger gemmes i foreningens elektroniske havearkiv, under havenummeret. Tegninger samt kopi af relevante ansøgninger og tilladelser, gemmes herudover fysisk i haveloddets mappe, alene med angivelse af havenummer og dato

Byggeudvalget

Hvorfor har afdeling 4 etableret et byggeudvalg

For at samle og organisere alle opgaver omkring byggeri og lovlighed af vores haver på ét sted. Et sted med byggefaglighed, juridisk erfaring samt god kommunikation med medlemmerne.

Udvalget skal vejlede og besvare spørgsmål fra medlemmerne og Bestyrelsen vedr. lokalplaner, om-, til- og nybygninger samt lovlighed af placerede bygninger, også i historisk perspektiv. Arbejdsområdet omfatter foreningens nuværende 104 havelodder samt fælleshuset. (Den direkte værdisætning af de enkelte kolonihavehuse i afdelingen behandles af Vurderingsudvalget).

Byggeudvalgets medlemmer udpeges (opfordres til at deltage) af bestyrelsen. Byggeudvalget konstituerer sig selv. Arbejdet er principielt ulønnet, medmindre andet indstilles af bestyrelsen.

Udvalget holder møder efter behov, men mødes dog minimum en gang om måneden i sæsonen. En del opgaver kan behandles via mail.

Vurderingsudvalget

Når I engang skal sælge jeres kolonihave, have den vurderet af en eller årsag eller have ændret ejerforholdet, så skal I tage fat i Vurderingsudvalget.

Medlemmerne af udvalget har været på adskillige vurderingskurser, så de med faglighed kan kigge på jeres kolonihavehus og udregne værdien af det, efter Kolonihaveforbundets gældende regler.

Vurderingsudvalget kigger blandt andet på husets stand, hvad er det bygget af, hvilken type fundament hviler huset på, hvor mange år har huset på bagen, hvornår er dele eller hele huset blevet renoveret, hvordan er huset isoleret, hvilke vinduestyper er huset bestykket med, badefaciliteter, tagrender, haveanlæg og meget mere, som herefter udgør de elementer der danner grundlag for den pris, som udvalget regner sig frem til at jeres hus er værd.

I øvrigt er det en forudsætning, at jeres bebyggelse er lovlig, før udvalget kan foretage en vurdering. Besigtigelse vedr. lovlighed foretages af et eller flere medlemmer af byggeudvalget, med erfaring og baggrund i bl.a. den gældende kommunale lokalplan, som udstikker retningslinjerne for lovlig bebyggelse. Så inden Vurderingsudvalget skal rekvireres, skal I tale med bestyrelsen om en besigtigelse af de bygninger I har på grunden.

Kontaktpersonerne til Vurderingsudvalget kan findes på foreningens hjemmeside og på de nyhedsbreve der regelmæssigt sendes til medlemmerne i afdelingen.

Fællesarbejde

Alle havelodder skal i løbet af sæsonen møde op til fællesarbejde i 2 x 3 timer

Dato for fællesarbejde meldes ud ved sæsonstart og der udsendes information om tilmelding forud for hvert enkelt fællesarbejde

Vi vil rigtig gerne se jer alle sammen til fællesarbejde, uanset jeres alder og kroppens evne til at bøje sig.  Kom endelig forbi – om ikke andet skal der altid laves kaffe og pusles med et par småting i fælleshuset.

Hvis I har forslag til tiltag, vil vi rigtig gerne høre fra jer – smid en besked med navn og opgave i postkassen eller send en mail til fællesudvalget.

I henhold til foreningens vedtægter § 8 Pligtarbejde / fællesarbejde skal alle foreningens medlemmer gøre møde til fællesarbejde.  Møder man ikke op, bliver man som medlem opkrævet 1.000 kroner når sæsonen er gået – møder man op i 1 x 3 timer vil man så blive opkrævet 500 kroner.

Fællesarbejdet planlægges og koordineres af foreningens fællesarbejdsudvalg.